M-am născut și am copilărit în Calabria

și, după ce am terminat studiile, am decis să mă mut împreună cu tata, în Timișoara, unde el avea deja restaurantele lui.

Când am ajuns aici, am început munca în restaurante de jos, de la spălatul vaselor. Tata a avut din primul moment o atitudine profesională cu mine, m-a pus să lucrez în toate sectoarele din bucătărie, începând cu spălatul vaselor, trecând la garde manger

 apoi la entremetier, la sosier,

astfel încât, în puțin timp de la începerea activității, el a șlefuit din mine un Chef Tournant. După 4 ani am avut ocazia să mă ocup de primul meu restaurant într-un oraș micuț din județul Timiș, Sânnicolau Mare. Doi ani am activat în acest restaurant, apoi am deschis împreună cu Antonio restaurantul nostru, visul nostru, Al Duomo. Aici ne-am putut “juca” cum am vrut, am început să facem paste, înghețată, deserturi, toate homemade. A fost perioada cea mai frumoasă din viața mea. Am învățat foarte multe în perioada aceea și pot spune că atunci mi-am descoperit adevărata pasiune pentru bucătărie.

După 4 ani petrecuți la Timișoara și 10 ani în total în România, începeam să simt că există și altceva în bucătăriile de dincolo de granițele acestei țări, așa că mi-am făcut bagajul și am plecat să adun mai multe experiențe în sertarele minții, să mă perfecționez și să INVAT  meserie și de la alți mari bucătari, nu doar de la Antonio.

Prima oprire a fost la Milano.

Am ales această locație pentru că îmi era dor de țara mea natală și pentru că eram atras și atunci, cum sunt și astăzi, de bucătăria italiană. Așadar am mers direct la “țintă”, acolo unde pastele și pizza sunt la ele acasă… Ca să fiu un bucătar-manager bun, mi-am dat seama că trebuia să învăț mai bine cum se ține gestiunea unei locații și mi s-a ivit ocazia perfectă, deoarece în următorii 6 ani m-am ocupat de grupul localurilor “Grand Cafe & Tre Marie” din Milano. După 6 ani în Milano, am lucrat într-un restaurant faimos din orașul Genk, în estul Belgiei, unde la fiecare 3 săptămâni aveam un alt meniu de degustare, ceea ce mi s-a părut foarte provocator, pentru că trebuia să ne orientăm, pe lângă sezon, și după preferințele mereu în schimbare a clienților. Am avut o echipă foarte închegată aici și am reușit să ne clasăm pe primul loc la “Cel mai bun restaurant cu specific italienesc din Belgia”, în ghidul Gault&Millau. ,

apoi o scurtă periodă am activat în Olanda și AM LUCRAT la un restaurant italienesc din Zurich și, iar în prezent fac consultanță la complexul Diplomatic Event Center, care are 8 saloane de evenimente și un restaurant a la carte pe malul mării Negre “Oro Mamaia”, în nordul stațiunii Mamaia. Aici, sarcina mea este să implementez noi meniuri pentru evenimentele de business și evenimentele private, precum și meniul de la restaurantul a la carte.

Una dintre cele mai plăcute realizări o fost emisunea de pe TV PAPRIKA care am făcut împreună cu tatăl meu : Antonio și Michael în bucătărie.

 

Michael Passarelli

Meniu