orice om are in spate o poveste. 

          Cum orice om are in spate o poveste, aceasta este povestea mea. Si ca orice  poveste, si aceasta incepe cu inceputul …

          M-am nascut in Calabria, un tinut dur, plin de probleme, somaj, ca sa nu mai vorbim despre mafie sau altele asemenea.

 Tocmai am absolvit liceul si mi-am facut bagajul si m-am indreptat spre Roma! Aveam doar 16  ani jumate  ! Am inceput scoala mai devreme, la 5 ani si jumatate si am intrat direct in clasa a treia, in urma unui examen. La VRESTA AIA  stiam deja sa scriu si sa citesc bine, stiam deja despre Iliada si Odiseea, despre Eneida, despre vestita Divina Comedie a lui Dante si toate acestea s-au intalmplat datorita mamei mele care facea repetitii cu copii din cartier iar eu stateam mereu si ascultam cele mai frumoase povesti.

          Asadar, la varsta de 17 ani mi-am inceput activitatea mea in bucatarie deoarece aveam nevoie sa castig bani pentru a plati si a urma studiile de psihologie de la Universitatea Sapienza din Roma. Am inceput sa lucrez CA SI SPALATOR DE VAZE IN TIMP CA MA OCUPAM SI DE MUSICA

          Intr-o zi  , SEFUL MEU BUCATAR , A observat ca stateam foarte aproape si ii urmaream cu atentie fiecare miscare…munca sa mise parea mi se parea un lucru magic, extraordinar. Iata ca il aud spunandu-mi: daca tot te afli in aceasta bucatarie, nu ai dori sa iei in serios aceasta meserie? N-ai dori sa devii un bucatar? 
          Iar eu, care visam in secret sa devin un nou Marchesi, am acceptat. Dupa aceea, am avut mai multe experiente mai mult sau mai putin pozitive, in diverse restaurante locale si taverne din Roma. 

          La primul meu contract in care toata responsabilitatea bucatariei a ramas pe umerii mei, de la achizitionarea produselor alimentare, la preparare si prezentare meniului totul a mers bine pana cand ni s-a schimbat proprietarul, in octombrie anul 1982. Noul proprietar, UN OM FOARTE PUTIN INSPIRAT a inceput sa preia alimentele pe care clientii nu le-au mancat si sa le serveasca altor clienti, era o porcarie!

Intre timp am terminat si studiile si am realizat ca nu as fi reusit niciodata sa fiu un psiholog bun, ma simteam prea macinat de problemele oamenilor, in plus, aveam probleme cu transferul si cu feedback-ul asa cum spun cei care se pricep.

          In acel moment m-am decis sa imi schimb slujba pentru ca nu imi mai placea deloc ceea ce faceam. Imi pierdusem visurile. Astfel, am decis sa iau o pauza care a durat vreo 8 ani. In tot acest timp am lucrat in managementul comertului en-gros.

In anul 1984 am inceput sa am raporturi cu tarile straine (in cadrul unor societati), SI CANTAM 

 am strabatut lumea incolo-si-ncoace si am avut ocazia sa inchei un contract si in Romania dupa caderea comunismului, in anul 1990. 

          In anul 1991, m-a cuprins din nou nostalgia gatitului care este precum o femeie care te ispiteste. Astfel am cazut in tentatia de a deschide primul restaurant cu specific italian ,ERAU FOARTE PUTINE ATUNCIA IN TOATA ROMANIA  tocmai la Timisoara. Aici am oferit mancaruri simple, bazate pe ceea ce era disponibil pe plan local in acel moment. Toate acestea le-am facut parca mai mult in joaca sau poate pentru ca am obosit in urma atator calatorii prin lume. Initial am planuit sa raman in Romania pentru 6 luni iar acum se implinesc 30 de ani de cand locuiesc aici. Aveam nevoie de un pic de “pace”.

         

Cu exceptia sprijinului oferit de prietenii mei Francesco Cognigni, Gaetano Alia sau Attilio Goffredo impreuna cu Pippo Todini, formarea mea este de natura autodidacta. Dupa deschiderea primului restaurant in Romania, am abordat din nou scena gastronomica italiana. M-AM READUS LA CURSURI , AM REINTERNIT VECHI COLEGI , MI SAU DESCHIS NOI DRUMURI , AM FOST CHIAMAT INAPOI IN FEDERATIA ITALIANA BUCATARULUI , IN EUROTOQUES , AM PARTICIPAT LA MAI MULTE INIZIATIVE ALATURI DE MOSTRI SACRI DIN BUCATARIE ITALIANA , CUM GUALTIERO MARCHESI SAU LUCIANO TONA , LA PRIMA GALA EUROTOQUES , CARE SA TINUT LA CAMPIONE D’ITALIA IN DATA DE 15 SEPTEMBRIE 2007 , UNDE AM GATIT PENTRU 460 CHEF DIN EUROPA DIN ASOCIATIA EUROTOQUES  ,  AM FOST REFERENT DE LA SCUOLA DE CUCINA ALMA , INTRE ANI 2007 – 2009,  AM participat la multe evenimente care m-au suspus unor probe foarte dure si eram in pragul de a renunta.. In acele momente mi-am promis ca voi recupera timpul pierdut, practicand mai mult si citind clasici ai bucatariei precum Escoffier sau Artusi care chiar daca se desosebesc mult de noi datorita dezvoltarii tehnologiei, mi-au permis totusi sa REaccesez “logica bucatariei si a gatitului”. 

          

          Astfel am observat ca nimic nu trebuie lasat la voia intamplarii si studiul tehnicilor culinare este ceva esential in meseria de bucatar. Utilizand facilitatile oferite de tehnologie si de era comunicarii, practicand tehnicile culinare este foarte posibil sa speram la o apropiere de perfectiune in acest domeniu. De maxima importanta in devenirea mea sunt colaborarile mele cu Chef Marco Zampiero si mai ales cu  Chef Roberto Carcangiu.

Antonio Passarelli

ISTORIC IN ROMANIA

 

ACTIVITATE PROFESIONALA

1991- 1994  Restaurantul “ POZZO DEI DESIDERI “ Timisoara,

1994- 2012  Noul restaurant “ POZZO DEI DESIDERI “ Timisoara,

1999  “ LA BETTOLA “, specific cu peste direct din Marea Adriatica

2000 – 2010 COFETERIE  “ CAPRICCIO ITALIANO “

1999 – 2016  DEPARTAMENT DE CATERING DE EVENIMENTE  ANTONIO PASSARELLI EVENTS & CATERING , OPEREAZA IN TOATA ROMANIA (  CLIENTI IN ECLUSIVITATE : ZOPPAS ,ADV COMUNICATION , AMBASATA ITALIE , ICE, PIRELLI , SOLECTRON , BRD , IVECO ,ITALO ROMENA ,  FERRARI AUTOMOBILE , FUNDACTIA HATEGAN , BALUL VIENEZ DE LA TIMISOARA , MERCEDES BENZ  TIMISOARA , PEUGEOT  TIMISOARA )

2000 -2002  RESTAURANTUL HOTELULUI BOAVISTA , TIMISOARA

2001 “CAPRICCIO ITALIANO 2 “ TIMISOARA

2001 -2006 RISTORANTE  “ROSSINI” TIMISOARA

2003 -2006 ZOPPAS INN . SAN NILOCAU MARE ( RISTORANT DE FAMILIA ZOPPAS )  IMPREUNA CU FIUL MEU MICHAEL CARE  SA OCUPA DE IEL 

2005 – 2012  REUSTAURANT AL DUOMO TIMISOARA GESTIUNE DIRECTA

 2005 EXECUTIVE CHEF yachting  club – Bucuresti , lacul Tei

2006 – 2011 executive chef- consultant Media Pro Buftea  

2007 -2011 consultant grupul Tess Buzau

2011 executive chef – Consultant Osteria Gioia – Bucuresti

2012 – 2014 executive chef –consultant Vila 23 Snagov

2014-2016 executive chef- consultant lant de trattorie Buongiorno ( nr. 6 locati)  ( grupul City Grill )

2016-2018 CONSULTANT EXTERN CONAC ARCHIA –DEVA

2018- 2020 CONSULTANT EXTERN GRUPUL DIPLOMATIC CONSTANTA- MAMAIA 

2016 – 2020 EXECUTIVE CHEF – CONSULTANT “DOMENILE STIRBEY DIN BUFTEA “ 

 Activitate la televiziune

2000-2001  EMISIUNE “CEAPA SI USTUROI “ CU DITE DINESZ TVR 1 – TVR INTERNATIONAL

2002 – 2011 EMISIUNE DANUTZ SRL CU DAN BITTMAN TVR 1 –TVR INTERNATIONAL

2005 -2006  BRAVA TV COOKING CHANEL 

2007 – TV PAPRIKA FABRICA DE RETETE 1

2008 – TV PAPRIKA FABRICA DE RETETE 2

2009 – TV PAPRIKA CHEF INTRA VEDETE

2010 – TV PAPRIKA FABRICA DE RETETE 3

2011 – TV PAPRIKA RETETE FERICIRI

2012 – TV PAPRIKA TRAVEL IN ROMANIA

2013 – TV PAPRIKA “AVENTURI DELICIOSE”

2014 – TV PAPRIKA TRAVEL IN ROMANIA

2013 – KANAL D “ CE GATIM AZI”

2014 – KANAL D “ TEO SHOW”

2015 – TV PAPRIKA “ RETETE BUNICI “

2016 – TV PAPRIKA “GUSTURILE ITALIE CU ANTONIO PASSARELLI

2017 – 2020 DIFERITE EPOSODE DE CHEF LA CUTITE

2017 – TV PAPRIKA “LA PIATA CU ANTONIO PASSARELLI

2018 – TV PAPRIKA GUSTURILE ITALIE CU ANTONIO PASSARELLI 2

2019 – TV PAPRIKA ANTONIO SI MICHAEL IN BUCATARIE    

ACTIVITATE DE ADVERTISING SI LIVE COOKING

2004 – 2005 METRO ROMANIA

2007 – 2010 IMAGINEA PERONI IN ROMANIA – 32 DE COOKING SHOW LIVE IN 32 DE LOCATI IN TOATA ROMANIA CU “ APERITIVO PERONI”

2007 – EVENIMENTE LIVE SELGROS

2007 – 2012 CAMPIONATUL DE GATIT ROMANIA

2009 – CASA DELICILOR BUCURESTI

2010 – 2012  TOUR DEI SAPORI ITALIANI ( COOKING SHOW DE BUCATARIE ITALIANA SI PRESENTARE DE PRODUSE , SOSTINUT DE AMBASATA ITALIA SI ICE )   

2009 – 2014 IMAGINEA LIDL ROMANIA

2014 – MIX MUSIC EVO LIDL

2015 – MILANO EXPO IN COLABORARE CU BILANCIA , CINA DE INCHIDERE LA STANDUL ROMANIA

2020 – METRO ROMANIA ,DELIMANO 

ACTIVITATE DITACTICA SI PREZENTARE DE NOI TEHNOLOGI IN BUCATARIE

2006 – 2010 CENTRUL PROFESIONAL DE PREGATIRE “AROMA”

2000 – PINA IN PRESENT – BILANCIA ROMANIA

ACTIVITATE LITERARA

2002 – PINA IN PRESENT COLABORARE CU REVISTA HORECA PROFIT

2006 – 2010 COLABORARE REVISTA GOOD FOOD

2007 – CARTEA “ BUCATARIE LUI ANTONIO PASSARELLI”

2009 – CARTEA PUBLICATA IN ITALIA “ I GRANDI CHEF CUCINANO PER I PIU’ PICCOLI “ IN COLABORARE CU MAESTRUL LUCIANO TONA

2002 – 2020 DIVERSE ARTICOLE PENTRU MAI MULTE REVISTE : CLICK , CLICK POFTE BUNA , LIBERTATE .

Meniu